Verpleegkundestudentes St. Thomas Hospital

De St. Theresa of child Jesus school of Nursing ligt naast St. Thomas Hospital. Sr. Lourdu is rectrice van deze driejarige beroepsopleiding tot verpleegkundige en verloskundige. Die verschaft een DGNM-diploma: een Diploma in General Nursing and Midwifery en is gelijk aan een bachelor.  De studentes verrichten hun stages in St. Thomas Hospital in Chennai.

Na het behalen van een diploma kunnen de verpleeg- en verloskundigen in alle ziekenhuizen of als wijkverpleegkundige in de dorpen werken. Een aantal van deze meisjes blijft na hun afstuderen ook werken in St. Thomas Hospital.

Zoals bekend heeft de Coronapandemie van 2020 en 2021,  met de hieruit resulterende lockdown, in India verregaande  gevolgen voor juist de arme bevolkingsgroepen. Veel mensen hebben maanden niet kunnen werken waardoor ze niet of met moeite de kosten van het dagelijkse levensonderhoud kunnen betalen. Als je al moeite hebt om voor je gezin dagelijks voldoende voeding te bekostigen, is de financiering van andere kosten als scholing al helemaal lastig.

Twaalf meisjes zijn in het collegejaar 2020-2021 begonnen aan deze opleiding en verkeerden in ernstige financiële problemen. Ze zijn afkomstig uit kleine dorpjes en zijn vaak Dalits (kastelozen) of afkomstig uit de laagste kastes. Het betreft christenen, hindoes en moslims. Zonder hulp van buitenaf kunnen zij hun scholing niet voltooien. Vandaar dat dr. sr. Rexline, directrice van St. Thomas Hospital en sr Lourdu hebben gevraagd of wij sponsors kunnen zoeken voor dit project. En dit is dankzij jullie hulp gelukt!

Het betreft alleen de 12 meisjes die in het jaar 2020-2021 zijn gestart, niet de meisjes die volgend academisch jaar beginnen. De congregatie heeft tot nu toe de meisjes op school gehouden maar beschikt zelf niet over de middelen om hun opleiding, verblijf in het hostel (overnachtingsgedeelte van de kostschool), stages, uniform en kosten van examens te betalen.

Sr. Lourdu, directrice van de School of Nursing beschrijft het belang van deze studie voor meisjes:

  • Deze meisjes in een positie zonder veel rechten, economisch kwetsbaar en afkomstige uit achtergebleven communities hebben geen financiële steun om een hogere opleiding te voltooien en zo uiteindelijk een goede baan te krijgen en hun levensomstandigheden te verbeteren.
  • Deze meisjes worden vaak dropouts van school als ze 16 jaar oud zijn en vaak dwingen hun ouders hen te trouwen zodat hun educatie eindigt. Child marriage is onwetting in India maar vindt helaas vaak plaats.
  • In India hebben meisjes minder vrijheden dan hier. Ouders zien het als hun plicht om de eer van hun dochters te bewaken en te voorkomen dat ze voor hun trouwen al een relatie aangaan. Dit betekent dat meisjes vaak thuisgehouden worden en geen vrijheid ervaren.
  • Meisjes die geen hogere opleiding volgen kunnen alleen laaggeschoold of ongeschoold werk verrichten waar ze vaak met misbruik van werkgevers en mannelijke collega's te maken krijgen.mes  misused in the working area.

Indien deze meisjes sponsoring ontvangen en hun HBO-opleiding kunnen voltooien :

  • Dan beschikken ze over een waardevol diploma waarmee ze overal kunnen werken, een goed salaris ontvangen, zich daardoor kunnen ontplooien en een leven leiden in goede omstandigheden.
  • Hebben ze getoond over motivatie en doorzettingsvermogen te beschikken, dit zijn life skills die ook bruikbaar zijn in andere situaties
  • Kunnen ze een goed familieleven leiden en hun ouders ondersteunen en een rolmodel zijn voor jongere broers en zussen en op hun beurt hun opleidingen met hun salaris mogelijk maken
  • Kunnen ze makkelijker een man vinden die qua opleiding bij hen past en hun rechten respecteert en zo een goed gezinsleven leiden.

De kosten van een 3 jarige sponsoring bedragen € 760*,- per jaar. Dit is een hoog bedrag maar all-in, zie hieronder. De kosten zijn 3 jaar lang hetzelfde, eventuele verhoging van deze kosten door inflatie betaalt de school. Het is mogelijk om met vrienden of familie samen een studente te sponsoren. Indien gewenst is het ook mogelijk met een studente te corresponderen maar dit is niet verplicht. Alle studentes verblijven in het hostel van de school of Nursing omdat ze vaak van ver komen.

Tuition, school gelden35,000 IRS391,84
Boeken kosten 2,000 IRS  22,39
Uniform kosten 2,000 IRS  22,39
Examens kosten1,000 IRS  11,19
Sub totaal 40,000 IRS 447,81
Hostel kosten  
logies alle maaltijden27,883 IRS312,19*
Totale kosten67,883 IRS760,00

*In 2021 werd bekend dat deze kosten voor voeding in het hostel hoger zijn, 41,- per studente (ten gevolge van de stijging van de kosten van eten en drinken door de pandemie). De totale kosten per studente zijn dus niet 760,- maar 801,-. Een fonds dat Amaidhi in meer projecten ondersteunt is hier te hulp geschoten: behalve de sponsoring van 5 studenten voor 801,- draagt het 41,- bij aan de sponsoring van de resterende 7 studenten. Hartelijk dank!! Amaidhi is eveneens grote dank verschuldigd aan Stichting Tiny en Annie van Doorne, Stichting Frangipani (die ook de studie van een gehandicapte student via Amaidhi van SAVE Trust bekostigt) en alle particuliere donateurs! Enkele van deze sponsoren hebben zelfs een netwerk van familie en/of vrienden gecreëerd om de sponsoring van een studente te betalen. Onder hen zijn sponsors uit België en een donateur uit de V.S.
Een profiel met achtergrondinformatie en cijferlijst van het voorafgaande leerjaar van de studente  hebben de sponsors ontvangen. Twee keer per collegejaar of meer, krijgen ze een voortgangsrapport en foto gemaild. Met kerstmis hebben alle studentes aan hun sponsor een kerstbrief en wens en tekening gezonden. Amaidhi heeft hen uiteraard namens alle donateurs ook een kerstkaart gestuurd.
Afgelopen jaar hebben deze studentes net als verpleegkunde studenten vaccinaties toegediend in de inentingscampagne tegen Corona. Na de maandenlange lockdown is pas in februari 2021 het academisch jaar gestart i.p.v. augustus 2020. De overheid heeft het huidige collegejaar verlengd. Volgens de laatste berichten van sr. Lourdu start het tweede jaar in maart 2022.

Een filmpje met dansende leerlinges.

Rectrice sr. Lourdu vertelt in deze film het belang van de sponsoring.

Vanuit Stichting Amaidhi hebben we al 13  jaar goede ervaringen met ons sponsorprogramma van arme meisjes van de Don Bosco school in PT Parru, eveneens van deze congregatie. Vandaar dat we veel vertrouwen hebben dat ook dit project succesvol zal zijn. Ook bij onze counterpart SAVE Trust steunt Amaidhi al enkele jaren studies van gehandicapte studenten hetgeen goed verloopt. Investeren in een opleiding is goed besteed geld!

Doneren kan via IBAN-rekening: NL76 RABO 0167 9446 81
Onder vermelding van 'Verpleegkundestudentes', t.n.v. Stichting Amaidhi, Nijmegen. Giften aan Amaidhi worden altijd voor 100% besteed aan de projecten (alle overheadkosten van administratie, reizen , presentatie en p.r. betalen wij als vrijwilligers zelf).

Hartelijk dank!

School of nursing
studentsteachers feb20214e vlinks2e rij srlourdu
IMG-20210503-WA0001
stthomas1
unnamed
nursing-about2
Afbeelding 374
IMG_0975
004_1A
ni3
20180509_154902
031_28A
jubileenursingschool201834JPG