Karunalaya

In het noorden van Chennai, vlakbij de vissershaven, is Karunalaya Social Service Society gevestigd. Karunalaya (Tamil voor 'mededogen') is opgericht door Paul Sunder Singh een criminoloog en advocaat. Hij besloot na zijn studie criminologie geen politieagent te worden maar zich te gaan inzetten voor straatkinderen.

Inmiddels werkt hij als advocaat en heeft hij een grote groep sociaal werkers om zich heen verzameld. Karunalaya houdt zich nu met meer dan alleen straatkinderen bezig. De organisatie begeleidt ook vrouwengroepen en 'pavement dwellers' (straatbewoners). Kijk hier voor een indruk.

Paul Sunder Singh legt in dit filmpje uit hoe Karunalaya werkt.

Amaidhi steunt momenteel twee projecten van Karunalaya:
1. Bouw van een minisupermarkt als stageplek voor zwerfjongeren. Om dit project te bekijken: klik hier
2. Rugzakken met schoolbenodigdheden. Om dit project te bekijken: klik hier

Covid hulp

Paul Singh, zijn vrouw Bakiam en stafleden van Karunalaya verlenen sinds de pandemie noodhulp aan arme buurtbewoners. in 2020 heeft Stichting Amaidhi hier 750,- voor gedoneerd. Ook in 2021 zijn de Karunalaya medewerkers bezig met het koken van maaltijden, het verstrekken van water en voedsel aan Covid patiënten in het nabijgelegen regeringsziekenhuis en worden mondkapjes en zeep gedistribueerd en voorlichting gegeven. Stichting Amaidhi heeft in juni 768,- hiervoor overgemaakt.

Overige noodhulp en wederopbouw

Afgelopen jaren is er ook noodhulp gegeven aan Karunalaya.  Cycloon Nivar die eind november 2020 over Chennai raasde, veroorzaakte overstromingen waardoor arme inwoners hun spullen kwijtraakten. Stichting Amaidhi heeft  €500,- gegeven aan Karunalaya die met maaltijden deze mensen te hulp kwam.

Karunalaya ontving een bijdrage voor noodhulp na cycloon Vardah die Chennai trof eind 2016. Met dit geld zijn 75 platen gekocht die door families zelf op hun hutten zijn gemonteerd. Wilde Ganzen steunde dit project. De rivier Adyar overstroomde eind 2015 waardoor veel dakloze families 's nachts verrast werden door het opkomende water en al hun bezittingen kwijtraakten. Met een meerwaarde premie van Wilde Ganzen en bijdragen van gulle gevers heeft Amaidhi 20.000 euro bijeen verzameld. Driehonderdtien families kregen nieuwe bestaansmiddelen: naaimachines, benodigdheden voor suikerrietverkoop, etenskarren, handkarren, lakens en huishoudelijke materialen.  Aan tien gezinnen werden materialen voor een nieuw dak en muren voor hun hut verschaft.  Ook na  de tsunami in 2004 kon Amaidhi met behulp van een meerwaarde premie van Wilde Ganzen hulp bieden. Informatie hierover kunt u in ons archief vinden. Zie de link onderaan deze bladzijde.

In 2019 gaf het Zwitserse gezelschap van clowns en acrobaten 'Clowns without borders' een aantal optredens voor de kinderen van Karunalaya en buurtbewoners. Geweldig!

Straatkinderen en werkende kinderen

Straatkinderen, zwervertjes, jongetjes en meisjes die werk verrichten dat eigenlijk door volwassenen zou moeten worden gedaan. In Chennai kom je ze in groten getale tegen. Karunalaya trekt zich het lot van deze kinderen aan.
Het kantoor van Karunalaya, dat tevens dienst doet als opvanghuis voor straatkinderen, ligt vlakbij de vissershaven van Chennai. Dat is één van de concentratiepunten van Sunder Singh.

In de haven en op de vissersboten werken veel jongetjes, terwijl in de garnalenpellerijen meisjes een schamel loon verdienen. Ook hangen er veel straatkinderen rond. Daarnaast heeft Karunalaya op diverse plekken in Chennai, en met name op trainstations, loketten. De mensen die daar werken proberen weggelopen kinderen naar de opvang te krijgen. Eenmaal in het opvanghuis, gaan de meest kinderen zo snel mogelijk terug naar hun ouders.

Karunalaya neemt ook steeds deel aan de internationale dag van het straatkind.

Stichting Wilde Ganzen steunt het jaarlijks terugkerende schooltassenproject van Karunalaya (bovenaan deze bladzijde kunt u doorklikken naar de pagina waar dit project wordt belicht) . Dat betekent dat bij iedere euro die we inzamelen voor Karunalaya, Wilde Ganzen een premie van 50 cent doneert!

Street children go international!

Sinds 2016 mag het team van straatkinderen van Karunalaya India vertegenwoordigen in de International Games for Street Children waarin  steeds een andere sport centraal staat en die jaarlijks in een ander land plaatsvinden. (Een Indiase sponsor betaalt hiervan de reis- en verblijfskosten.) Vanwege de Covid pandemie werd dit evenement in 2020 niet gehouden. In 2019 is het team van Karunalaya in Londen wereldkampioen geworden tijdens de World Cricket Cup! Het meisjesteam deed in 2018 mee aan deze International Games in voetbalwedstrijden in Moskou. De Nederlandse cineast Jamillah van der Hulst van Jaja filmproductions heeft hier een film over gemaakt 'Street kids united 3- the road to Moscow'. Op drie filmfestivals is deze documentaire bekroond. Het jaar ervoor nam het jongensteam deel, eveneens aan voetbalwedstrijden in Moskou. Bijzonder leuk om te zien dat de reistassen die meegingen de schooltassen zijn van het rugzakkenproject.. In 2016 tijdens de eerst Street Child Games in Rio de Janeiro nam het team deel aan atlethiekwedstrijden waarin zilver en brons werd gewonnen!  Lees hier over hun belevenissen.

Filmpje: Een dag uit het leven van een straatkind

Filmpje: Dansende jongens in het opvanghuis

Vrouwengroepen - Women Empowerment

Karunalaya helpt vrouwen en meisjes in de sloppenwijken rond het opvanghuis voor straatkinderen en rond de vissershaven voor zichzelf op te komen. Dat gebeurt via het project 'Women Empowerment'.

Karunalaya vormt vrouwen-zelfhulpgroepen en brengt vrouwen op de hoogte van hun rechten in de politiek en in hun gezin. Maar ook helpt Karunalaya bij het voeren van rechtszaken, het tegengaan van kinderhuwelijken en het opzetten van kleine coöperatieve bedrijven.

Het project kreeg drie jaar, van 2009 tot en met 2011, steun van Stichting Overal, een Nijmeegse kringloopwinkel. Sinds 2011 doet een aantal van de opgeleide vrouwen mee aan de verkiezingen tot leiders in hun sloppenwijk. Tot nu toe waren de mannen altijd de zelfbenoemde leiders. Maar ze maakten hun rol niet echt waar. De vrouwen hebben nu gereedschap in handen om dat wel te doen. Inmiddels zijn twee vrouwen in de wijkraad gekozen.

Enkele vrouwengroepen uit de visserswijk zijn samen een rijsthandel begonnen. Zo krijgen ze een inkomen om een financiële buffer te vormen voor de maanden dat hun mannen niet de zee op kunnen om te vissen. Ook hebben ze zo een eigen inkomstenbron, onafhankelijk van hun mannen.

Ook na de steun van Stichting Overal blijft het project doorgaan. Het opvanghuis voor straatkinderen doet ook dienst als verzamelpunt voor de vrouwengroepen.

Pavement Dwellers - Wonen op straat

'Pavement dwellers' zijn mensen die leven in krotten of tenten aan de kant van de weg. In sommige gevallen al een aantal generaties. Dan hebben ze van hun tent een piepklein huisje gemaakt. Zo klein dat alleen een paar kleine kinderen er in kunnen slapen. De rest van de familie slaapt dan op straat. Dat leidt soms tot ongelukken of berovingen.

Karunalaya begeleidt de straatbewoners bij het vormen van associations, een soort vakbonden die strijden voor echte huizen en meer rechten. Karunalaya heeft 25 gemeenschappen van straatbewoners geadopteerd. Die zijn verenigd in tien associations. Tot nu toe heeft de regering nog geen toezeggingen gedaan waar de straatbewoners wat mee kunnen. Ze krijgen wel huizen aangeboden, maar alleen op terreinen ver van de stad. Die liggen te ver van het gebied waar ze werken als dagloners (koelies).

Via petities, rechtszaken en demonstraties strijden de pavement dwellers voor hun rechten.

In 2012 en 2013 heeft Stichting Overal dit project gesteund via Amaidhi.

De kinderen van de straatbewoners worden door Karunalaya gestimuleerd om naar school te gaan. Ze krijgen schooltassen met leermiddelen, dezelfde schoolrugzakjes die ook naar de straatkinderen uit het opvanghuis van Karunalaya gaan (zie bovenaan deze bladzijde de doorklik link naar dit project) .

Tsunami

Het werkgebied van Karunalaya was het zwaarst getroffen deel van Chennai bij de Tsunami van eind 2004. Daarna heeft Karunalaya een groot aantal noodhulp- en wederopbouwprojecten gestart. Amaidhi hielp deze te verwezenlijken. Meer daarover vindt u in ons archief.

PHOTO-2021-04-12-07-34-36
site2
karunalayagebouw_website
kar1_0
PHOTO-2021-04-13-16-48-13 (005)
463d1db6-895a-44e0-9909-7101b6c17eb6
wilde_ganzen_logo_2019_compact_pay-off
PHOTO-2019-12-10-04-10-15
PHOTO-2019-03-05-19-50-05
karunalayasite1
karunalayawebsite3
karunalayawebsite2
logooveral
IMG_4808
karunalayapavement_site
tsunamiwebstie
card2_1
hulpgoederen7_0
DSC_0158