Coronacrisis: help St. Thomas Hospital

St. Thomas Hospital is een ziekenhuis in zuid- Chennai dat zorg biedt aan arme mensen tegen een kleine vergoeding en soms gratis.  Zusters van de congregatie Franciscan Sisters of St. Joseph beheren de kliniek. Dr. sr. Mary Rexline is de directrice.

Het ziekenhuis werd in het voorjaar van 2021, overspoeld door coronapatiënten. Deze tweede golf was omvangrijker dan de eerste wave in 2020. Iedereen in Nederland had de berichten gezien waarin een tekort aan zuurstof en virusremmers in heel India werd gemeld en de beelden van de overvolle crematoria.

Vandaar dat we weer, net als in 2020,  het ziekenhuis steunden bij de aanschaf van medicatie en materialen om deze golf het hoofd te bieden.  Begin mei 2021 werden er 150 Covid 19 patiënten verpleegd. Dit was gigantisch voor dit privé armenziekenhuis dat geen overheidssteun ontvangt. Hulp was dan ook hard nodig.

Resultaat van de hulpactie van 2021:
Uiteindelijk is 7005,- bijeengebracht voor mondmaskers, handschoenen en andere beschermende materialen. Geweldig!! Ook kocht het ziekenhuis onderdelen voor beademingsapparatuur, medicatie, bloeddrukmeters en beddengoed. ZWO van de Ontmoetingskerk in Rijssen heeft 1000,- gedoneerd evenals de Parochiële Caritasinstelling van de Johannes XXIII parochie, een kloosterorde gaf 500,- evenals Stichting Paulus Mundial. En donateurs droegen de rest bij. Hartelijk dank!! Het verslag van deze hulp is hier te lezen.

Afgezien van deze actie heeft Amaidhi  uiteindelijk nog 700,- verstrekt aan het ziekenhuis voor voedselpakketten aan arme buurtbewoners. Ook het hoofdkwartier van de Fransiscan sisters of St. Joseph die dit hospital runnen, het Generalate geleid door sr. Arockiam, ontving eenzelfde bedrag voor hetzelfde doel.
Hieronder volgden de toen actuele berichten uit India.

Bericht op 3 mei 2021: Sr. Arockiam, moeder overste van de Fransiscan sisters of St. Joseph schrijft het volgende over de situatie in het ziekenhuis: Hartelijk dank dat jullie geld willen inzamelen voor onze zorg tijdens deze tweede golf van Covid 19.  St. Thomas Hospital wordt continu overspoeld door inkomende patiënten en we hebben niet voldoende bedden. Patiënten leggen we dus ook op stretchers in de gangen. Het is verschrikkelijk om de patiënten zo te zien, in ademnood en met pijn, smekend om opgenomen te worden.  Covid patiënten liggen nu op alle afdelingen; we hebben geen plaats en geen tijd meer om patiënten met andere aandoeningen te behandelen, overal is het overvol. Ook de verloskunde afdeling is nu een Covid afdeling geworden. Het is vooral erg triest om  de patiënten uit de sloppenwijken rondom st. Thomas Hospital zo te zien die geen geld hebben voor een ziekenhuisbehandeling. Wij nemen hen wel op in ons ziekenhuis hoewel dat voor ons als congregatie moeilijk is omdat we dus ook voor hun basisbehoeften zoals voeding betalen, alle dagen tot het moment dat ze voldoende hersteld zijn. Het is een uitdaging om alle patiënten van voedsel te blijven voorzien. Vierentwintig uur per etmaal komen er telefoontjes binnen om patiënten op te nemen en brengen mensen hun zieke familieleden naar ons toe. Door het extreme hete weer heerst er een watertekort in Chennai. Dus we kopen continu 10-15 ladingen drinkwater die onze tankautor vervoert. We hebben een gecentraliseerde zuurstofunit in het ziekenhuis waar zuurstof naar behoefte wordt verstrekt. Drie ventilators (beademingsapparaten) zijn aanwezig. Onze jongere zusters maken voedselpakketten voor de 153 patiënten voor de dagelijkse 3 maaltijden..

Onze artsen :
Dr.Sr. Rexline en Dr.Sr.Roseline leiden de polikliniek voor de Covid patiënten. Dr. Sr Jenova heeft de verantwoording over de intensive care afdeling en de Covid afdelingen op de eerste verdieping. Sr. Susmitha leidt de Covid afdelingen op de begane grond.

Materialen waar we behoefte aan hebben:
Zuurstof, stretchers, bedden, rolstoelen, wegwerp beschermende materialen zoals mondkapjes, andere maskers zoals faceshields, schorten, handschoenen, zuurstof saturatiemeters, ventilators/beademingsapparatuur, thermometers,, handschoenen, monitors, ventilators,. Ons zorgpersoneel werkt vaak de klok rond, vaak zonder pauze: dit zijn allemaal overuren en het zou fijn zijn als we hen iets meer salaris kunnen geven. Omdat het zo enorm heet is hebben we ook behoefte aan tafel ventilatoren. Dit is de huidige situatie. Wees verzekerd van onze gebeden en beste wensen in de hoop dat het jullie goed gaat. Nogmaals dank!!

Hulpactie 2020

In 2020 hebben we al actie gevoerd, samen met Wilde Ganzen, om dit ziekenhuis te steunen tijdens de eerste golf van de Covidpandemie.  Wilde Ganzen heeft het door Amaidhi ingezamelde bedrag verdubbeld. Dit heeft 11.696 euro opgebracht.  Het verslag is hier te lezen. Daarna is nog eens 470 euro ingezameld. In de derde fase is 790 euro gedoneerd aan schoonmakers en ander niet geschoold of laagopgeleid personeel omdat de maandenlange lockdown voor grote financiële problemen zorgde. Met grote dank aan ZWO ontmoetingskerk Rijssen, Thomasstichting voor bouwprojecten, enkele broeders en alle donateurs!

Onderstaand bericht betreft eveneens de actie van 2020: De Corona-crisis raakt ook India hard. St. Thomas Hospital, geleid door dr. sr. Rexline, heeft vooral behoefte aan medische materialen. Haar vraag betreft vooral desinfectiemiddelen, medische mondkapjes, schorten, handschoenen en andere beschermende materialen. In het naaiatelier van haar medezusters worden momenteel ook (niet medische) mondkapjes gemaakt. In India is iedereen verplicht als hij of zij op straat komt, om een mondkapje te dragen. Rondom het ziekenhuis zijn veel mensen, zoals migranten uit andere regio’s die geen recht hebben op voedseldistributie. Dr. Rexline heeft samen met paters en andere weldoeners een netwerk opgezet om deze mensen van voedsel en basisbehoeften te voorzien. Hier heeft zij wel voldoende geld voor.

sr Rexline heeft  een begroting gemaakt voor benodigde materialen. Wij zijn erg blij en dankbaar dat Wilde Ganzen deze inzamelingsactie met een premie van 100% ondersteuntde Dat betekent dat bij elke euro die u doneert, Wilde Ganzen er nog een euro bijvoegt. Eveneens erg dankbaar zijn wij voor de bijdrage van ZWO van de Ontmoetingskerk in Rijssen van 1500,-. de aanvullende 4485 euro is ingezameld en het hele bedrag in 2020 overgemaakt en besteed. Mocht u prijs stellen op het verslag van dit eerste Corona project, laat dit even weten,  dan sturen we u het projectverslag toe.

Indien u een Facebook-account heeft, wil u ons bericht op Facebook (zoek Stichting Amaidhi) dan a.u.b. delen? Hartelijk bedankt!

Doneren kan via IBAN-rekening:
NL76 RABO 0167 9446 81
Onder vermelding van 'Corona actie St. Thomas Hospital', t.n.v. Stichting Amaidhi, Hulp aan India. Zoals u weet worden giften aan Amaidhi altijd voor 100% besteed aan de projecten (alle overheadkosten van administratie, reizen  presentatie en p.r. betalen wij als vrijwilligers zelf).
Stichting Amaidhi is een ANBI-stichting.  We zijn erg dankbaar dat het opmaken van onze jaarrekening, het beheer van de website en het design van de nieuwsbrief worden gesponsord.  Amaidhi is lid van Partin, belangenorganisatie en keurmerk voor kleine goede doelen.

 

unnamed
PHOTO-2021-05-08-07-33-06
Covid patients in ICU - View 2
PHOTO-2021-05-07-12-02-54
PHOTO-2021-05-07-12-02-55
PHOTO-2021-05-07-12-03-00
PHOTO-2021-05-07-12-03-02
PHOTO-2021-05-08-07-33-03
rexlinesite1
Covid Patients in ICU - view 1
female ward - view 1
stthomas1
Female Covid ward
covid ward jul
triage verpleging 2
stthomas3
stthomas6
stthomas4
20180509_154902
rexlinewebsite4