Projectenreis Jan en Corrie 2015

Onze bestuursleden Jan en Corrie Vincent maken een reis langs onze projecten. Ze zijn woensdag 16 december 2015 aangekomen in Bangalore. Hieronder volgt hun verslag.

Gisteren (donderdag 17 december) van Bangelore naar Chennai gereden, onderweg Sr. Nirmala bezocht. We hadden het idee dat ze zich verveelde; er was niet veel te doen sinds het government ziekenhuis er is. Vannacht bij Raja geslapen, ook een avontuur op zich.

Vandaag was een enerverende dag hier bij Sr. Rexline. Nadat ze ons verwenden met koffie en lekkers en cadeautjes en nadat we jullie cadeautjes hebben overhandigd, heeft ze ons eerst meegenomen naar de slums. Het was ongelooflijk om te zien hoe hoog het water had gestaan. Heel veel mensen zijn alles kwijt. Rijk en arm. De mensen die een huis met twee verdiepingen hadden hadden geluk, maar juist de allerarmsten die in de hutten wonen werden gewoon weggespoeld en als ze het overleefden, waren ze alles kwijt. Schrijnende beelden. We hebben wat video's gezien, die misschien ook wel op youtube staan. Ik breng ze in ieder geval mee op een stikje en een heleboel foto's.

We hebben in de slums samen met de zusters 550 emmer uitgedeeld aan de meest getroffenen. In de emmer zat een lungi, een sari, handdoek, bedsprei. Ook lagen er bij Sr. Rexline voedselpakketten die verspreid werden, met olie, rijst, crackers, kaarsen, etc. Voor een eerste opvang.

Vanmiddag zijn we Sr. Rita op bezoek geweest in het zusterhuis. We werden overal zo hartverwarmend ontvangen, gezegend en we kregen cadautjes mee, ook voor jullie. En we moesten overal eten, drinken en snoepen. Vanmiddag zijn we ook in het babyhuis geweest op St. Thomas Mount. Zoveel wegwerpbabies, hartverscheurend, maar het was weer hartverwarmend om te zien hoe zij voor de kinderen zorgden. De kinderen zagen er goed, welverzorgd en happy uit. Ze kregen ook veel persoonlijke aandacht. Er waren 33 kindjes, waaronder ook enkele zwaar gehandicapte kinderen. Als we de gelegenheid hebben om weer te mailen, dan doen we dat. We gaan wat eerder dan gepland terug naar Chennai om Rexline nogmaals te bezoeken.

Het water is wel gezakt en mensen zijn druk bezig om de rommel op te ruimen en de schade te beramen. Voor veel mensen moet het een zware tijd zijn.

Er is wel hulp van de regering en vergoedingen, maar Sr. Rexline krijgt van de regering geen extra vergoeding voor haar werk . Wat een vrouw is dit kleine nonneke toch. Ze hadden het hier over de "ruling Rexline Gouvernement". Ze heeft overal aandacht voor, heeft een niet aflatende energie. In een woord geweldig!

We kregen voor vanavond nog eten aangeboden en daarna gaan we weer naar Raja's huis. De zuster was ongerust dat het daar niet zo goed voor ons was en heeft daar met Raja over gesproken (in Tamil). Ik weet dus niet wat er allemaal gezegd werd.

Zaterdag 19 december:

We zijn net naar de grond geweest (waar wellicht een nieuw tehuis voor kinderen met hiv kan worden gebouwd door SIP Memorial Home). Het ligt mooi tussen de rijstvelden aan de rand van de bebouwing van het dorp. Een school is op loopafstand, maar er zijn meerdere scholen, een ziekenhuis, een politiebureau, winkeltjes etc. Morgen zien we de kinderen van het SIP Memorial Home, die zijn dan vrij van school.
Ik stuur een lijst met de schade van SIP (de totale schade is ruim 700 euro: onder meer een kapotte wasmachine, koelkast en klerenkasten). Ze hebben wat rijst gekregen uit de buurt, maar niets van de regering. Het zou dus fijn zijn als ze wat krijgen van Amaidhi.

Ook hier in de buurt zijn veel overstromingen geweest en overal zijn ze hard aan het werk om alles schoon te maken en weer op te bouwen. Het zijn toch sterke mensen hier. Alles kwijt en gewoon doorgaan.

openingkaartjenw_0