Kusje d'r op voor sr. Leo Josephine

Goed nieuws voor St. Joseph's Hospital, de kliniek op het platteland van Andhra Pradesh die wij steunen. Amaidhi is door Zending Werelddiaconaat en Ontwikkelingshulp (ZWO) gekozen als goede doel voor 2016. ZWO geeft ons 12.500 euro voor het beter toerusten van de ziekenhuiskamer voor bevallingen: een nieuw verloskundig bed, lamp, echo en andere verloskundige materialen. Het geld wordt tevens besteed aan verbanden, spuiten en naalden, tests, een airconditioner en analysator voor allerlei lichaamseigen cellen.

Ook krijgen de gezondheidswerkers, een soort ehbo'ers en ziekenverzorgenden die de dorpen intrekken, medicijnen om uit te delen, voorlichtingsposters over hygiene en moeder- en kindzorg, krukjesen nieuwe medicijn- en materiaaldozen. De gezondheidswerkers richten zich specifiek op de dalits, de kastelozen, die in de dorpen zwaar gediscrimineerd worden en apart wonen van de andere dorpsbewoners. er is een regeringsziekenhuis in Kamalapuram waarvan het personeel niet de dalits in de dorpen opzoekt om te behandelen en verplegen zoals het personeel van St. Joseph's Hospital wel doet.

Zuster Leo Josephine, die de kliniek leidt, is verpleegkundige en verloskundige. er is geen geld om het salaris van een arts te betalen in de kliniek. Mensen uit de omgeving komen naar St. Joseph's Hospital om daar te bevallen.

Een warm bad was het in de Ontmoetingskerk in Rijssen; we werden hier zondag 16 oktober zeer gastvrij ontvangen. In de kerk mochten we iets vertellen over ons project St. Joseph's Hospital. Sr. Leo Josephine en de gezondheidswerkers verlenen hulp aan de dalits, de onaanraakbaren(vroeger 'paria's' genoemd) in de dorpen rond de kliniek in Kamalapuram. Die onaanraakbaren stonden ook centraal in de dienst in de Ontmoetingskerk. Dominee de Jong hield een geweldige, zeer inspirerende preek die terug te kijken is via de facebookpagina van de Ontmoetingskerk Rijssen. Het thema van de dienst was 'kusje dr op' , bijzonder omdat het om onaanraakbaren gaat die veel Indiers uit andere kasten niet willen aanraken maar die juist deze zorg van st. Joseph's Hospital hard nodig hebben...

moederkind
gezondhw
leoj
stjos