Cycloon treft onze projecten

Drie van onze projecten zijn getroffen door een cycloon. Met name het St. Thomas Hospital in Chennai is zwaar getroffen. Ook straatkinderenopvang Karunalaya heeft de nodige schade. Daarom zijn we een hulpactie gestart.

Doneren kan via NL76 RABO 0167 9446 81 Stichting Amaidhi in Nijmegen ovv Cycloon.

Op 14 januari kregen we een email van Fran Ferguson, een vriendin uit New York die op bezoek is bij sr. Rexline. Zij schrijft onder meer:

Ik ben blij dat ik kan zeggen dat de mensen weer wat bijgekomen zijn van de cycloon. Veel bomen zijn gesneuveld en je ziet overal nog tekenen van het noodweer. Heel raar is dat sommige bomen zijn ontworteld terwijl bomen er vlak naast zijn blijven staan. Alle grote bomen achter de keuken van het ziekenhuis zijn gesneuveld.

Ik ken maar één slachtoffer persoonlijk, een 23 jaar oude werknemer bij een vriend. De meeste schade betreft schade aan gebouwen: ramen die eruit zijn geblazen, zonnepanelen en dakpannen die van het dak zijn gewaaid. Sommige mensen hadden acht dagen geen stroom; de generatoren van het ziekenhuis hebben een week lang full-time moeten draaien.

Een groot probleem is het om geld in handen te krijgen voor raparaties. Ik heb zelf nog steeds geen geld uit een pinautomaat kunnen krijgen. Gelukkig heb ik credit cards en heb ik cash geld kunnen wisselen. Gelukkig hoef ik geen cash te hebben om voor eten te betalen maar de gewone mensen hebben het heel moeilijk doordat ze geen geld kunnen krijgen. En als ze al geld kunnen krijgen, na heel lang in de rij te hebben gestaan, moeten ze zien biljetten van 2000 roepie te wisselen in een buurtwinkeltje!

Ik ben niet in Chembarrambakkam (bij het bejaardenhuis) geweest, maar ik begrijp dat daar veel schade is. Acherapakkam verkeerde in redelijk goede staat. Het weeshuis Assisi Illam verloor zonnepanelen en bomen.

De taaie mensen hier vechten door en gespen de riemen al vast voor de ramp van komende decembers. Sommigen zeggen dat er dan brand zal uitbreken (na in december 2015 een overstroming en in december 2016 een cycloon)

Ik ga nu meer pongal eten (zoete rijst ivm het pongalfestival). Ik denk met veel plezier terug aan Mathu Pongal (koeien-pongal) dat we samen vierden.

Love to all, Fran

Op 18 december ontvingen we de volgende mail van dr. sr. Rexline, het hoofd van St. Thomas Hospital:
'Dank voor jullie liefde en bezorgdheid. Ik hoop dat jullie hebben gezien welke tragedie er in en rond Chennai heeft plaatsgevonden. Er is veel schade aan het het ziekenhuis, het weeshuis, in Chembarambakkam en Poonamallee. In het ziekenhuis hebben we geen elektriciteit. Bomen en tijdelijke schuren vielen om door de cycloon, net als de tekstborden van het ziekenhuis. Alle zonnepanelen zijn weggeblazen door de hare wind en vernield. We moeten nu dag en nacht de generatoren gebruiken, waarvoor we veel diesel nodig hadden. Gisternacht kregen we weer electriciteit terug in het ziekenhuis. In het weeshuis zijn deuren en ramen op de eerste verdieping kapotgewaaid. Alle zusters en novices bivakkeerden 5 dagen lang in het ziekenhuis. Op de meeste plaatsen hebben de mensen nog steeds te leiden van watergebrek en het ontbreken van elektriciteit, vooral buiten Chennai.

De afgelopen maand was een chaos omdat de 500- en 1000-rupeebiljetten zijn afgeschaft. De regering doet het helemaal verkeerd. Ze weet precies wie veel zwart geld heeft en hoe ze dat probleem kunnen aanpakken. De gewone mensen kunnen niet bij het geld dat ze op de bank hebben staan omdat de banken niet genoeg geld in kas hebben. Mensen staan de hele dag voor de bank en als ze erin slagen binnen te komen, krijgen ze soms nog geen geld. Alleen 2000-rupeebiljetten zijn beschikbaar in de banken en ook die maar spaarzaam. De middenklassen en de gewone mensen hebben het daardoor erg moeilijk. Sommige pinautomaten zitten dicht omdat er niet genoeg geld is.

Omdat wij werken met cheques, kunnen we het financieel wel redden. Alleen kunnen we het salaris van het personeel niet helemaal betalen omdat ze geen bankrekening hebben en het geld cash moet worden betaald. Maar cash geld is niet te krijgen. Het geld dat we dagelijks binnenkrijgen van patiënten gebruiken we nu om noodzakelijke betalingen te doen. Alle kleine handwerkslieden hebben het moeilijk door deze ingreep in het geldsysteem door de regering. Die wil daarmee het probleem met het zwarte geld bestrijden, maar dat lukt helemaal niet. De totale schade in Poonamallee, Chembarambakkam en het ziekenhuis is naar schatting 30 tot 40 lakhs (42.000 tot 56.000 euro). Ik heb vergeten foto's te maken. We hebben alle bomen al weggehaald. Ik weet niet zeker of ik een schatting van de schade op alle plekken kan krijgen, maar ik vertouw op God. Niets gebeurt zonder dat Hij dat wil. Vorig jaar met de zware overstroming en dit jaar met de zware cycloon. Bid alsjeblieft voor ons.

Liefs en groeten voor jullie allemaal. Ik dank jullie nogmaals voor alles wat je voor ons doet.

with Liefde en Gebed,

Sr.Rexline.'

De beschadigingen van St Thomas Hospital zijn het ernstigst, het opvanghuis SIP heeft een kapotte watertank, bij Karunalaya zijn hoge bomen op de muur gevallen die ook, evenals het hekwerk, beschadigd is.

Zoals u zich kunt herinneren vonden vorig jaar december de overstromingen in Chennai plaats waardoor 48.000 mensen getroffen werden. U heeft toen veel gedoneerd, waar we u heel dankbaar voor zijn!

We hebben gevraagd of onze projecten kostenramingen van de schade willen maken en proberen die te vergoeden. Als u nog iets kunt missen zou dit heel welkom zijn.. zoals u weet gaat 100% van onze giften naar de projecten, er blijft niets aan de strijkstok hangen.

GEEF VIA IBAN NL76 RABO 0167 9446 81 Stichting Amaidhi in Nijmegen, ovv Cycloon.

VIDEO: https://youtu.be/MTPB2LK87AQ

 

foto8chemb
cyclone-vardah_650x400_51481635793
cyclone
cyclone3
foto_2_zonnepanelen